Home > Over Lovina

Lovina is de bekendste badplaats van Noord-Bali. Het is een heerlijke bestemming voor een strandvakantie tijdens uw rondreis Bali. Omdat de stranden van Lovina lavastranden zijn, hebben ze donker zand, wat het bezoek heel speciaal maakt. Dankzij de ondiepe lagune en de rustige stroming kunt u hier fijn en veilig zwemmen en snorkelen. Ook voor beginnende duikers is het een goede plek en vanuit Lovina kunt u dolfijnen spotten. En houdt u van het lekkere eten dat zo kenmerkend is voor Indonesie, bezoek dan zeker Restaurant Nemo van sterrenchef Ryan!

Lovina bezienswaardigheden

Duiken, snorkelen en dolfijnen spotten; daar draait het vooral om bij een bezoek aan de unieke lavastranden van Lovina. Maar tijdens uw vakantie in Lovina hoeft u niet alleen op het strand te liggen, er zijn diverse bezienswaardigheden in Lovina. Zo kunt u in Banjar naar het enige boeddhistische klooster op Bali en komt u als herboren terug van een bezoek aan drie naast elkaar gelegen heetwaterbronnen. De omgeving van Lovina is ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Bewonder de prachtige rijsvelden of maak een wandeling met schitterende vergezichten. U kunt ook naar de Gitgitwaterval op weg naar het Bratan meer. Koop onderweg druiven bij een kraamje, want in de omgeving zijn wijngaarden van de grootste wijnproducent van Bali Hatten Wines.

In Banjar, op ongeveer tien kilometer vanaf Lovina, bevindt zich het Brahma Vihara Ashrama-klooster, het enige boeddhistische klooster van Bali. Omdat het op een heuvel is gelegen, heeft u een overweldigend uitzicht over de omgeving. In het klooster ziet u veel Thaise afbeeldingen en een gouden Boeddhabeeld. Deze zuidelijke invloeden komen doordat de opdrachtgever voor de bouw van het klooster, brahmaan Bhikku Giri Rakhita, zich had bekeerd tot het Theravada boeddhisme, een vorm die vooral veel aanhangers in Thailand heeft. Dit land in Zuidoost-Azië was daardoor zeer bereid om een groot gedeelte van de financiering voor de bouw van het klooster op zich te nemen. 

Na het bewonderen van het klooster sluit u het bezoek ontspannen af met een duik in de heilige heetwaterbronnen van Air Panas. De drie prachtige bronnen, waarvan één met groenachtig water, liggen in het plaatsje Banjar, op een paar honderd meter van het klooster. Het zwavelhoudende water is erg goed voor uw huid en blijkt zelfs een helende werking te hebben. Het water stroomt uit de monden van acht uit steen gehouwen naga, mythische draakachtige wezens, in het hoogst gelegen bad. Hierna stroomt het water naar het lager gelegen tweede bad, wederom door de monden van, dit keer, vijf naga’s. Naast de twee aaneengesloten baden bevindt zich een derde bassin, dat wordt gevuld door vier meter hoge spuiten – heerlijk voor een verkwikkende massage. Een ontspannen uitstapje tijdens uw reis!

Lovina tips

Sta eens vroeg op voor een prachtige zonsopgang, laat u masseren en proef van de heerlijke gerechten uit de rijke traditionele Balinese keuken. Houdt u van muziek, dans en theater, dan vindt u in Lovina vast wat u zoekt. Op diverse locaties worden voorstellingen gegeven en kunt u luisteren naar live (gamelan)muziek. Voor wie tijdens zijn rondreis Bali actief bezig wil zijn, worden er workshops gegeven in traditioneel Balinees koken.

Lovina dolfijnen

Een leuke tip voor uw vakantie in Lovina is dolfijnen spotten. Meestal wordt de boot omringd door tientallen spelende dolfijnen,. Een boottocht duurt meestal ruim twee uur. Aan de kust van Lovina staat het grote standbeeld van het speelse dier , een herinnering aan je boottochtje langs de kust van een prachtig gedeelte van Bali. 

Lovina duiken

Voor de kust van Lovina bevindt zich een interessant, jong koraal en er ligt zelfs een klein houten scheepswrak. Het koraalrif bij Lovina heeft verschillende diepten, waardoor het geschikt is voor diverse niveaus, maar vooral voor beginnende duikers is het heel goed duiken. Er zijn vele PADI-duikscholen in Lovina, waar u bijvoorbeeld uw padi open water kunt halen of duikuitrusting kunt huren. Heeft u eenmaal uw padi, dan is het zeker aan te raden de duiktrip “Bouw mee aan de onderwatertempel” te boeken en een positieve, duurzame voetafdruk achter te laten .

Lovina cultuur

De Balinese cultuur staat bekend om de vele tempels en het brengen van offers. Omdat ongeveer negentig procent van de inwoners het Hindoeïsme aanhangen, zijn er op Bali duizenden tempels, groot en klein. In Noord-Bali, waar Lovina ligt, ziet u ook boeddhistische invloeden, zoals het eerder genoemde Brahma Vihara Ashrama-klooster. Reizen in dit deel van Azië is pas compleet als u in Lovina een theateroptreden of dansvoorstelling hebt bijgewoond.

Ook al kent het Balinese Hindoeïsme erg veel goden, toch wordt het gezien als een monotheïstische godsdienst. Al deze goden zijn volgens de gelovigen uiteenlopende verschijningsvormen van de enige echte god, Sanghyang Widhi Wasa. Net als op heel Bali zijn de inwoners van Lovina vrij fanatiek in het brengen van offers. Dit doen zij dagelijks bij zonsopkomst en zonsondergang. Overal vindt u bij winkels offertjes met wierook tegen kwade geesten en kleine muurtempels voor goede zaken. Bij woonhuizen worden offers geplaatst in de familietempel als hommage aan de voorouders en de goden.

Theateroptredens en dansvoorstellingen in Lovina

Een ander belangrijk cultureel erfgoed dat u in Lovina vindt, zijn de dans- en theateroptredens. Deze cultuurvorm maakt deel uit van de vele rituelen en ceremonies waarin de toewijding van de dansers en acteurs naar hun religie zichtbaar is. Vanaf jonge leeftijd wordt de dansers geleerd hun ledematen, spieren en emoties perfect te beheersen en leren zij verscheidene karakters uit te beelden. In veel hotels en restaurants in Lovina worden dansvoorstellingen gegeven en in een groot aantal bars geniet u van live muziek.

Binnen de traditionele Indonesische muziek is gamelan is het belangrijkst. Deze muziekstijl hoort bij de vele ceremonies en rituelen die zo kenmerkend zijn voor Indonesië. De samenstelling van een gamelanorkest is divers (meestal vindt u er slaginstrumenten, fluiten, snaarinstrumenten en soms een zanger) maar het gaat vooral om de samenwerking van de orkestleden. In Lovina kunt u naar een optreden van een gamelanorkest of neem in een van de hotels gamelan lessen.

Lovina geschiedenis

Lovina bestaat van west naar oost uit de plaatsen: Wanupanggang, Temukus, Kalibukbuk, Anturan en Tukad. Lovina heeft haar naam te danken aan de regent van Buleleng en tevens laatste radja (koning) van Noord-Bali, Anak Agung Pandji Tisna. Hij was ook de man die in de vijftiger jaren het toerisme naar Bali stimuleerde. Vermoedelijk is Lovina de versmelting van het Engelse ‘love’ en Balinese ‘ina’, dat moeder betekent. De combinatie zou dus kunnen staan voor ‘love Mother Earth’, het houden van Moeder Aarde.

Al vroeg wisten de zwarte zandstranden, de rustige zee en de gemoedelijke sfeer enkele avonturiers te charmeren, maar pas nadat de koning de opdracht gaf om een aantal bungalows te bouwen en hij er over had geschreven, bloeide het toerisme in Lovina langzaam op. In de jaren zeventig was Lovina de enige toeristische bestemming in het noorden van Bali. Rondom Kaliasem en Kalibukbuk werden in rap tempo dorpjes uit de grond gestampt en trok het gebied jaarlijks meer toeristen. Inmiddels beslaat Lovina het hele gebied ten westen van Singaraja en wordt de regio steeds toeristischer, maar nog altijd is de enorme drukte van Zuid-Bali en Ubud ver weg. Zo is Lovina dus perfect voor wie Bali op zijn puurst wilt ervaren en tevens wilt genieten van toeristische hoogtepunten.

sanurstrandboten(9)
nl Dutch
X